Tevreden

City_mag_bannerFB_new.indd

Deze column schreef in april 2018 ik voor City Magazine Maastricht en Regio.

http://citymagazinemaastricht.nl/

 

Tevreden
Toen mijn relatie steeds diepere barsten opliep en er uiteindelijk geen enkele lijm de brokstukken nog kon helen, dacht ik te weten wat ik wilde als ik ooit weer verliefd zou worden. Groots en meeslepend moest mijn leven zijn. Vol passie en hartstocht. Een dal zou gevolgd worden door een hemelhoge piek van onmetelijk geluk. The Notebook, Titanic en The Bridges of Madison County zouden erbij verbleken.
Na het tweede glas wijn durf ik deze ernstige gedachtenkronkel te delen met een goede vriend, met wie ik net “God’s own country” heb gezien. We zitten in het restaurant-café van Cinema Lumière en zijn diep onder de indruk van het liefdesverhaal over twee jonge schapenboeren. De film geeft hun kwetsbare gevoelens voor elkaar prachtig realistisch weer. Mijn vriend vraagt zich af waarom homorelaties zo vaak mislopen. Is het door de taboesfeer die er helaas nog op rust? Maar ook heterorelaties knakken alsof het niets is. Als basisschoolleerkracht zie ik steeds vaker gezinnen uit elkaar vallen. Een aantal jaren geleden had ik in mijn kleuterklas hooguit één kindje van gescheiden ouders. Nu zijn het er vijf. We kennen inmiddels veel “patchworkfamilies”; mama en papa die kinderen uit meerdere relaties hebben en nu voor een hele rits stief- en halfbroertjes en -zusjes zorgen. Zes kinderen in de bakfiets. “Nee, we hebben geen opvang, ze zijn allemaal wel iets van ons.”
Zilveren huwelijken zijn zeldzaam. Mijn vriend en ik vermoeden dat veel mensen naïef dromen van een eindeloos gelukkig social-media-leven en daardoor totaal uit het oog verliezen waar het echt om gaat. Het plan om mijn levensweg Oscar-waardig verder te bewandelen verdween als sneeuw voor de zon toen ik na wat omzwervingen de papa van mijn kinderen weer gevonden had. En innig tevreden met hem op de bank lag. Ik verdiept in mijn boek, hij in een documentaire.
Tevreden zijn. Met je partner, je gezin. Met je leven. Beeldschermlevens zijn nep. Perfect bestaat niet. Tevredenheid wel. En dat is mooier dan de mooiste film.
Lumière loopt leeg. Mijn lieve vriend brengt me thuis waar de kat me begroet en dochter en man lekker slapen. Wat moet ik met meer?

Vivianne Rijnders©

Advertenties

3 gedachtes over “Tevreden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s