Huizenstress

City_mag_bannerFB_new.indd

Deze column was de eerste die ik voor City Magazine Maastricht en Regio mocht schrijven. Hij is gemaakt in januari 2018.
http://citymagazinemaastricht.nl/

“Hoi Juffrouw, höbste ’n fijn vakantie gehad?” Zeven jaar en dan zoiets attents je voorbij fietsende juf naroepen, heerlijk. Het mannetje doelt op de kerstvakantie. Die, eenmaal in het werkritme, een eeuwigheid geleden lijkt. Door de vroege Vastelaovend is de kerstversiering al snel vervangen door de nieuwe Carnavalsvlaggen en ander roed-geel-greun. Op school zijn een paar kleuters in de Sinterklaastijd blijven steken en klinkt er af en toe een verdwaald “Sinterklaas Kapoentje”. Het is zo’n husselmaand, januari. Er wordt nog een verlate surpriseavond gehouden, sommigen kunnen geen afscheid van de kerstboom nemen en nieuwjaarsborrels verstrengelen zich met prinsenrecepties. Verwarrend. Koop je in deze tijd ook nog een huis, is de chaos in je hoofd compleet.
Onze huizenjacht duurde al een tijdje. De woningmarkt is overspannen en wij nu ook zo ongeveer. Steeds maar huizen kijken, af en toe een bod doen, waarbij je al woeste plannen maakt wie welke kamer krijgt, een muur doorbreekt, een gedurfd kleurtje op de wanden smeert en dan gaat het wéér niet door. In gedachten hebben we al minstens vijf woningen “gemetamorfoosd”. Er wordt hoog boven de vraagprijs geboden, huizen worden aan ongelofelijke bedragen verkocht, alsof het niets is.
We begonnen ons er al langzaamaan bij neer te leggen dat het ook met deze bezichtiging niets zou worden. Toch maar weer een bod gedaan en, ik kan het nog niet geloven, het huis is van ons. Na het één keer gezien te hebben … Impulsief misschien, maar een huis koop je op gevoel en dit voelde zoals het moet voelen. Gelukkig heb ik een man naast me die uitstekend zijn verstand gebruikt dus het is dik in orde.
De volgende stap is ons huis verkopen. Poetsen, opruimen, “jongens laat nou niets slingeren!”, nog eens dweilen, toch snel dat raam lappen. Al die vreemde mensen in ons lieve huisje. Die ongevraagd onze meubels keuren. Onze foto’s bekijken. Zien welke boeken er in de kast staan. Welk beddengoed we hebben. Misschien zelfs alles afkraken! Het hoort erbij maar wat heerlijk als alle handtekeningen zijn gezet.
En dan alleen nog maar even verhuizen …

Vivianne Rijnders©

Advertenties

4 gedachtes over “Huizenstress

  1. Hoi Vief, Je tovert altijd een glimlach op mijn gezicht met je columns. Ook deze is weer zo herkenbaar. Ik zit er middenin … een makelaar uitgekozen…. in juli komt de ontruimer van mijn pakhuis … fotograaf en brochure …en dan begint de verkoop! Ik kom graag jullie nieuwe hone Sweet Home bewonderen!

    Groeten aan Patrick en de kinderen, Eef

    Liked by 1 persoon

  2. Vivianne iech höb de colum weer met veul plezeer geleze, iech weet wat verhuize is. Röstig blieve en ut kump good. Leefs Marij 🌻

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s